2013. szeptember 6., péntek

ERŐS JÁNOS

Hosszú szünet után a kolozsvári Puck Bábszínház figyelme ismét a magyar népmese gazdag tárházához fordul vissza, nemcsak műsorpolitikai okokból, hanem azért is, mert örök-izgalmas kihívást jelent egy népmese  megszólaltatása a bábos színpadon.

Hősünk, Erős János, ahogy azt neve is sugallja, a kiválasztottak közé tartozik, akár be is kerülhetne kis színpadunk népszerű verekedős figuráinak társaságába, Vitéz László és Lúdas Matyi mellé. De rokona lehetne ő agyafúrtságával a román Păcalának is. Erős János mégis nagyon sajátos, rokonszenves alakja a magyar mesevilágnak. A tűzhely melletti lustálkodásból, édes semmittevésből váratlanul és könnyedén ugrik elő, rendreutasítja a méltatlankodókat, megleckézteti a helyi hatalmasságot, rendet csinál a világban,majd végül csatát nyer és koronát. 

Ereje, józan esze, nyugalma és életszeretete mindenki fölé emeli anélkül, hogy őt ez különösebben kibillentené kedélyéből. Hatalmas ereje és étvágya, valós vagy látszólagos együgyűsége, mellyel az adott helyzetekben leleplezi az álságosokat, sarokba szorítja a hatalmaskodókat, vagy nevetségessé teszi a háborúskodókat, egy magyar Pantagruel alakját formázza, meghatóan idézve a humanizmus és a reneszánsz emberideálját. 

A napóleoni háborúkra emlékeztető csata közepén Erős János a bográcsban fővő puliszka kevergetésével foglalatoskodik és a feje körül röpködő ágyúgolyók csak akkor hozzák ki a béketűrésből, amikor elviszik a puliszkakeverőjét. Rettenetes erejével gyorsan rendet tesz a csatatéren és úgy jut győzelemhez, hogy még fel sem fogja mi az, hogy ellenség. Éppen ezért Erős János legnagyobb ereje ártatlanságában, tiszta szívűségében rejlik. Méltó módon szeretnénk hát Őt életre hívni , Orbán János Dénes, József Attila díjas költővel,Venczel Péter zeneszerzővel, Epaminonda Tiotiu díszlettervezővel, valamint a bábszínház teljes magyar társulatával.

Varga Ibolya rendező

Szerző: Orbán János Dénes
Rendező : Varga Ibolya
Báb- és díszlettervező: Tiotiu Epaminonda
Zeneszerző: Venczel Péter
Dramatug: Pethő Lóránd
Ügyelő: Kovács Ferenc
Hangosító : Nagy András
Világosító: Asztalos Gábor
Díszítők: Imre Vilmos Zoltán és Gulyás László


Szereposztás:                                                          
Anya – Takács Enikő                                                                            
János – Urmánczi Jenő
Kicsi ács – Kötő Áron/Csepei Zsolt
Hosszú ács – Csortán Márton
Bíró – György László
Bíróné – Giriti Réka
Juhok
Vaddisznók
Medve – Csortán Márton
Hírnök – Kötő Áron/ Csepei Zsolt
Calul alb 
Császár leánya – Takács Enikő
Császár – György László

Az előadás létrejöttét támogatta a BETHLEN GÁBOR Alap


Alsó korhatár: 4 év









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése